Αδιαβροχοποίηση Επιφανειών

H υγρασία στα οικοδομικά υλικά είναι η κυριότερη πηγή αστοχιών. Είναι ο καταλύτης για καταστροφικές χημικές αντιδράσεις (οξείδωση μεταλλικών μερών, αλκαλοπυριτική αντίδραση κ.ο.κ), διαλύει και μεταφέρει άλατα, ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών, μειώνει τις μηχανικές αντοχές και υποβαθμίζει αισθητικά τις όψεις των κτιρίων. Υπάρχουν διάφορα υδαταπωθητικά διαλύματα – Σιλικονούχα, Σιλοξανικά, Νανοτεχνολογίας- , τα οποία ανάλογα με την περίπτωση είναι αποτελεσματικά στην προστασία από την υγρασία. Το νερό εμποδίζεται από το να διεισδύσει στα οικοδομικά υλικά, ενώ ταυτόχρονα, τυχόν εγκλωβισμένη υγρασία αφήνεται να διαφύγει. Αυτό γίνεται με φυσικό τρόπο (παθητική προστασία). Το όλο φαινόμενο προσομοιάζει με φύλλο δέντρου. Το νερό της βροχής είναι αδύνατο να εισχωρήσει ενώ το φύλλο εξακολουθεί να αναπνέει.

Όταν τα υλικά απορροφούν με ευχέρεια την υγρασία, οδηγούνται σιγά προς τη διάβρωση και την απαξίωση. Ο κυριότερος λόγος είναι οι καταστροφικές συνέπειες ενός πιθανού παγετού αλλά επίσης και η κυκλοφορία, εναπόθεση και επανακρυσταλλοποίηση των αλάτων που υπάρχουν είτε μέσα στα δομικά υλικά του τοίχου είτε στη γη.

Τα προϊόντα αδιαβροχοποίησης επιφανειών, δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας στις επιφάνειες όπου εφαρμόζονται. Εμποδίζουν τη διείσδυση υγρασίας και νερού, αποτρέποντας την προσβολή των επιφανειών από λεκέδες, μικροοργανισμούς, μούχλα, ατμοσφαιρικούς ρύπους, αποσάθρωση κ.ά. Αυτή η προστασία έχει μεγάλη διάρκεια ζωής αφήνοντας τις επιφάνειες να «αναπνέουν» και είναι ανθεκτικές στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Χρήση:

Οι επιφάνειες που θα επαλειφτούν πρέπει να είναι καθαρές, γερές και στεγνές. Τυχόν ρωγμές στις επιφάνειες πρέπει να διορθώνονται προηγουμένως. Επιφάνειες μπετόν ή σοβά πρέπει να αφήνονται να ωριμάσουν για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν επαλειφτούν. Να αποφεύγεται η χρήση απορρυπαντικών.

Βερνίκια

 

Πρόσφατα Άρθρα